Hollande: Odgovorit ćemo na napade pjesmom i odlascima na koncerte i stadione

A
Anadolija
27.11.2015. u 15:45
0
14
Hollande: Odgovorit ćemo na napade pjesmom i odlascima na koncerte i stadione
0
Hollande: Odgovorit ćemo na napade pjesmom i odlascima na koncerte i stadione Francois Hollande (Foto: EPA)
U dvorištu kompleksa u kojem su Vojni muzej i Napoleonova grobnica u centru Pariza, u prisustvu brojnih francuskih zvaničnika, porodica žrtava i povrijeđenih, održana je nacionalna memorijalna služba u čast 130 ubijenih i više stotina povrijeđenih u pariskim terorističkim napadima prije dvije sedmice.
Memorijalnoj ceremoniji, pored članova porodica žrtava i onih koji su preživjeli napade prisustvovalo je blizu hiljadu građana i predsjednik Francuske Francois Hollande koji je održao govor.

Ovo je prvi formalni skup nakon serije koordinisanih terorističkih napada na šest lokacija 13. novembra u Parizu, u kojima je poginulo 130, a povrijeđena 351 osoba. Neki od povrijeđenih prisustvovali su memorijalnom skupu u invalidskim stolicama i nosilima.

Nakon što je odao počast žrtvama napada Hollande je održao govor u kojem je izjavio da je Francuska pogođena "kukavičkim činom rata", ali da će se nastaviti boriti i da se "neće predati strahu ili mržnji". 

"Sto trideset glasova ubijeno je zauvijek. Borit ćemo se do kraja, i pobijedit ćemo. Nećemo se promijeniti, ujedinjeni smo", izjavio je između ostalog Hollande.

Dodao je da će Francuska odgovoriti na napade "pjevanjem više pjesama i odlascima na koncerte i stadione“, te je porodicama žrtava i povrijeđenih obećao da će njegova zemlja učiniti sve da "uništiti armiju fanatika" odgovornih za napade 13. novembra.

"Francuska će savladati neprijatelja našim oružjem, oružjem demokratije, institucijama i međunarodnim pravom. Naš današnji patriotizam je otpornost, a ne osveta. Francuska je i dalje mjesto tolerancije", izjavio je predsjednik ove zemlje. 

Nacionalna memorijalna služba, koju osigurava veliki broj pripadnika policijskih snaga, okončana je intoniranjem francuske nacionalne himne i čitanjem imena žrtava, bez prikazivanja njihovih likova.


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: