Svijet
20

Francuzi žale za žrtvama terorističkih napada, otkrivena spomen-ploča u Parizu

Klix.ba
(Foto: AFP)
Hiljade Parižana predvođeni francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom okupilo se danas na Trgu republike kako bi odali počast ubijenima u seriji terorističkih napada u Parizu, počevši od prošlogodišnjeg na redakciju časopisa Charlie Hebdo.

Francuski predsjednik Francois Hollande vodio je komemoraciju žrtvama, te otkrio spomen-ploču i memorijalno drvo posađeno na Trgu republike u čast svih onih koji su izgubili svoje živote u terorističkim napadima.

Dana 7. januara navršilo se tačno godinu dana od terorističkog napada na redakciju časopisa Charlie Hebdo u Parizu, u kojem je ubijeno 17 osoba, dok je još 130 izgubilo živote za vrijeme velikog terorističkog napada koji se dogodio u Parizu u novembru 2015. godine.

Na tihoj ceremoniji, francuski rock veteran Johnny Hallyday, kojeg zovu "francuski Elvis" izveo je pjesmu u znak sjećanja na sve žrtve.

"Francuska mora ostati ujedinjena. Zemlja je ustrajna u tome da stane nazad na noge i nastavi život kao i ranije. Ipak, jasno je da bi moglo biti još terorističkih napada. Čini mi se da ovo još uvijek nije gotovo", kazao je Paulette Lecossois, jedan od okupljenih građana.