Svijet
0

Fotografije egipatske aktivistice na FB izazvale skandal

Sarajevo-x.com
Aktivistica Aliaa Magda Elmahdy koja je fotografije na kojim je naga postavila na blog kao protest protiv ograničavanja slobode izražavanja, izazvala je metež u Egiptu i osude konzervativaca i liberala. Liberali se boje da će 20-godišnja studentica umanjiti njihove napore u očima konzervativnih Egipćana pred parlamentarne izbore 28. novembra.

Na nagost se u egipatskom društvu gleda vrlo strogo, čak i u umjetnosti. Ovo što je Aliaa uradila se smatra nečuvenim u društvu u kom većina muslimanki nosi maramu na glavi, a one koje ne nose, vrlo rijetko pokazuju ruke i noge u javnosti. Elmahdy je ispod fotografija napisala da je ovo njen vrisak protiv društva koje njeguje nasilje, rasizam, seksizam, seksualno zlostavljanje i licemjerstvo.

Na svom blogu je objavila fotografije na kojim ima samo čarape. Njen blog je od momenta kad je objavila fotografije pregledalo 1,5 milion ljudi.

Egipat, država sa 85 miliona ljudi, je podijeljen između islamista i liberala. Članovi najkonzervativnije grupe Salafis upozorili su Egipćane da će ih liberali odvući u propast i da će pokvariti vrijednosti njihove kulture.

Neki od aktivista koji su učestvovali u proljetnim protestima pružaju punu podršku Elmahdy za to što je uradila. Ahmed Awadallah je svoju podršku istaknuo na Twitteru napisavši kako je oduševljen njenom hrabrošću.

Ovo je bio okidač za mnoge komentare o njenoj akciji. Drugi aktivist, Emad Nasr Zikri podsjetio je mlade generacije da su prije postojali nagi modeli na egipatskim univerzitetima kako bi ih studenti slikali.

Iz redova Salafa se nikako ne slažu sa onim što je ova studentica uradila. Oni u svojoj izbornoj kampanji kandidatkinjama lica zamjenjuju crtežima cvijeća na posterima. Neki od sveštenika iz Salafis redova odbijaju da se pojave u emisijama u kojima je voditeljica, nego traže da emisija ima voditelja.