Prvo posjetio Trg Tahrir
0

Poznati egipatski bloger Alaa Abdel-Fattah pušten iz pritvora

Sarajevo-x.com
Alaa Abdel-Fattah (Foto: AFP)
Alaa Abdel-Fattah (Foto: AFP)
Istaknuti egipatski bloger Alaa Abdel-Fattah pušten je iz dvomjesečnog pritvora tokom kojeg je postao simbol prodemokratskih aktivista u borbi protiv vojne vlade u Egiptu.

Fattah je pvo otišao na Trg Tahrir gdje je i dalje centar aktivističkog okupljanja. Egipatski bloger uhapšen je 30. oktobra zbog nasilja u kojem je smrtno stradalo 27 osoba 9. oktobra, ali protiv njega nikada nije podignuta i zvanična otpužnica.

Njegovo hapšenje izazvalo je gnjev demonstranata, a nakon što su vojnici pretukli ženu u Kairu, tenzije su došle do usijanja. U demonstracijama je do sada ubijeno oko 100 ljudi, a hiljade je ranjeno, nakon što je Hosni Mubarak svrgnut sa vlasti, a vojna vlada na čelu Egipta od feburara.

"Mi moramo zaustaviti vojnu vladavinu. Ne smijemo samo slaviti moje puštanje na slobodu. Znali smo od početka da nisam ja ubio te ljude. Nismo uhvatili kriminalce koji su zaista ubili sve one ljude", rekao je Fattah za Al-Jazeera TV.

U nedjelju je dočekan drugi slavni aktivist, stomatolog Ahmed Harara koji je serijom nesretnih događaja i sukoba sa policijom izgubio vid. Stotinu ljudi čekalo ga je na međunarodnom aerodromu u Kairu jer se vraćao iz Pariza gdje su mu trebali operacijom vratiti vid, ali operacija nije uspjela.

Predsjednički izbori se očekuju u junu 2012. godine, kada će u Egiptu civilna vlast konačno zamjeniti vojnu.