Svijet
0

Egipat: Demonstranti na trgu Tahrir protiv ubijanja civila

FENA
Protesti protiv 17 ubijenih civila (Foto: AFP)
Protesti protiv 17 ubijenih civila (Foto: AFP)
Stotine demonstranata se okupilo na trgu Tahrir u centru Kaira gdje su u petak zakazani protesti protiv vojne uprave, izazvane prebijanjem žena od strane vojnika tokom prošlonjedeljnih protesta.

Aktivisti i političke organizacije pozvali su na proteste nakon višednevnih sukoba s vojskom tokom kojih je ubijeno najmanje 17 civila, a jedna žena je hospitalizovana nakon divljačkog prebijanja.

Pobornici vojnog vrha koje je Vrhovno vojno vijeće postavilo na ključna mjesta u vladi, zakazali su za petak kontramiting u predgrađu Abasija, nekoliko kilometara udaljenom od trga Tahir.

Egipat ostaje podieljena zemlja u kojoj bijesne sukobi vojske i demonstranata koji zahtijevaju civilnu vladu još od svrgavanja bivšeg predsjednika Hosni Mubaraka. U sukobima prošlog mjeseca stradalo je preko 60 civila, prenosi France Presse.

Rezultati drugog kruga glasanja za donji dom parlamenta u Egiptu još nisu poznati.

Partija slobode i pravde (Muslimansko bratstvo) do sada je osvojila najviše glasova ali iako zahtijevaju prenos vlasti s vojnih na civilne strukture prije dogovorenog roka juna 2012. godine, nije podržala današnji protest.

Generali koji upravljaju zemljom suočavaju se sa sveopćim gnjevom naroda nakon što je objavljen snimak vojnika koji prvo prebijaju ženu a potom joj skidaju dio vela.

Visoki vojni zvaničnici obećali su da će pronaći krivce koji će biti kažnjeni ali su istovremeno upozorili da neće tolerisati proteste koji imaju za cilj rušenje države.

Poslije obaranja Mubaraka u februaru ove godine u Egiptu su sve glasniji zahtjevi za povratak islamskim fundamentalističkim korijenima.