Svijet
0

Egipat: 20 mrtvih i 1.750 povrijeđenih demonstranata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija (EU) osudila je nasilje u Kairu, a egipatsko ministarstvo zdravlja je saopćilo da je 20 osoba poginulo u sukobima policije i demonstranata, koji od nedjelje traže da vojne vlasti u zemlji brže prenesu vlast na civilnu vladu. U sukobima koji su počeli u subotu povrijeđeno je 1.750 osoba.

Policija je u ponedjeljak, trećeg dana nasilja u egipatskoj prijestonici, pokušala da pendrecima i suzavcem rastjera na hiljade demonstranata koji traže brži prelazak vlasti na civilne organe i okončanje privremenog vojnog rukovodstva zemlje.

Po riječima ljekara najmanje četiri osobe su poginule od metaka, a ostali su se ugušili od suzavca, prenose agencije.

Vojna uprava je kao rokove za prenos vlasti najavila kraj 2012. ili početak 2013. godine, ali demonstranti traže da se objavi tačan datum. Sve veći broj Egipćana traži da vojna uprava odmah ode i da je zamijeni privremeno civilno vijeće.

Novim ovlašćenjima Vojnog vijeća protive se i islamističke i liberalne grupe u Egiptu, mada se međusobno nadmeću, uoči održavanja parlamentarnih izbora 28. novembra, nakon što je u februaru ove godine svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubaraka.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton zabrinuta je zbog nereda i žestokih sukoba u Egiptu, posebno na Trgu Tahrir ovog vikenda.

Ona je u saopćenju izrazila žaljenje zbog žrtava i pozvala na mir i uzdržanost, najoštrije osuđujući nasilje.

Ministarstvo unutarnjih poslova Egipta saopćilo je da je 55 demonstranata uhapšeno, a da je 85 policajaca povrijeđeno u sukobima.

Više stotina demonstranata je uzvratilo bacanjem kamenica i paljenjem jednog oklopnog policjskog vozila.

Vojnici i policajci su u pravom jurišu razjurili više hiljada ljudi, ali su oni nešto kasnije, kada je pao mrak, počeli ponovo da se okupljaju i približavaju trgu uzvikujući "Allah je najveći".

Ulične borbe demonstranata i sigurnosnih snaga traju od subote, i nastavljene su i u ponedjeljak. Ovo su najteži neredi od kada je u februaru svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.