|

Egipat: Aktivisti pozivaju na masovne demonstracije

Egipat: Aktivisti pozivaju na masovne demonstracije
0
S
SRNA
22.11.2011. u 08:24
4
komentara
0

dijeljenja
Egipat: Aktivisti pozivaju na masovne demonstracije Foto: AP
Egipatski aktivisti pozvali su na održavanje masovnih demonstracija nakon što je u sukobima između policije i demonstranata u Kairu u protekla tri dana poginulo najmanje 33, a povrijeđeno više od 1.000 osoba.
Nekoliko hiljada ljudi provelo je noć na trgu Tahrir u centralnom dijelu Kaira nakon što je vlada ponudila svoju ostavku vladajućem vojnom savjetu.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kritikovala je egipatske vojne vlasti, jer nisu održali obećanje i poboljšali stanje u oblasti poštovanja ljudskih prava. Ova organizacija ističe da je vojno vijeće provelo brojne taktike zlostavljanja iz vremena vladavine Hosnija Mubaraka, uključujući mučenja, ciljanje kritičara i zabrane rada kritički nastrojenim medijima.

"Euforija pobune zamijenjena je strahovanjima da je jedan ugnjetački režim jednostavno zamijenio drugi", ističe se u saopštenju Amnestyja.

Vrhovno vojno vijeće još se nije izjasnio da li je prihvatio ostavku mada je katarska televizija Al Jazeera javila, pozivajući se na svoje izvore, da je prihvaćena ostavka vlade premijera Esama Sharafa.

Vojni izvor izjavio je britanskoj medijskoj kući da u Vijeću nema konsenzusa da li da se prihvati ostavka i da je u toku konsultacija i sa ostalim političkim grupama.

U saopštenju, koji je prenijela egipatska novinska agencija Mena, Vojno vijeće je izrazilo "duboko žaljenje za žrtvama u bolnim incidentima" i pozvao je na najveći stepen uzdržanosti.

Sukobi između demonstranata i snaga sigusnoti izbili su 18. novembra tokom protesta protiv predloženih ustavnih promjena koje je najavila prelazna vlada.

Prijedlog vojske da se predsjednički izbori odgode do kraja 2012. godine ili početka 2013. godine izazvao je dodatno nezadovoljstvo opozicije.

Demonstranti žele da predsjednički izbori budu održani odmah nakon parlamentarnih, koji su zakazani za 28. novembar.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...