Okršaji na trgu Tahrir
0

Egipat: Treći dan sukoba demonstranata i vojske u Kairu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vojna policija sukobila se s demonstrantima na kairskom trgu Tahrir u nedjelju, trećeg dana nemira u kojima je stradalo deset osoba i povrijeđeno na stotine.

Vojnici su pred zoru izazvali masovnu tuču s demonstrantima. Svjedok je za Reuters rekao da je čuo ispaljivanje hitaca i vidio demonstrante kako bježe s mjesta posljednjih sukoba.

"Ovo je igra mačke i miša. Vojska napadne, pa se povuče", rekao je Mustafa Fami, jedan od demonstranata na trg.

Stotine demonstranata se nalazilo na trgu Tahrir u nedjelju rano ujutro. Skupljali su se oko logorskih vatri koje su zapalili na trgu nakon što im je vojska srušila šatore koje su podigli u protestima protiv vojne vlade 18. novembra.

Posljednja ekslacija nasilja razotkrila je podjele među Egipćanima o ulozi vojske, koja je preuzela vlast nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru.

Aktivisti su protestovali sedmicama, bijesni na nevoljnost vojske da preda vlast. Međutim, drugi Egipćani podržavaju vojsku kao silu potrebnu za održavanje stabilnosti tokom teške tranzicije na demokratiju.

Vojne vlasti, koje su suspendovale Ustav, saopćile su da će predati vlast poslije predsjedničkih izbora, koji treba da budu održani do kraja juna sljedeće godine, a za sada su nejasna ovlašćenja prelazne egipatske vlade i parlamenta za čije predstavnike su izbori u toku.