Kažnjeno 20 osoba
87

Federalni inspektori na granici do sada izdali 12.246 rješenja o izolaciji

S.H.P.
Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa u Federaciji BiH u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa u Federaciji BiH u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

S proširivanjem mjera obaveznog stavljanja pod zdravstveni nadzor svih putnika koji ulaze u BiH preko graničnih prijelaza u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove je uputila sve raspoložive kapacitete na 15 cestovnih graničnih prijelaza i GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje federalni inspektori vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu svih putnika koji ulaze u Federaciju BiH.

Zaključno s danom 20. mart federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 12.246 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

"Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 804 osoba, državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 61 osobu – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta", stoji u saopćenju.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor (obaveznu izolaciju), te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 78 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja osoba. Nime, protiv 20 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

"Federalna uprava za inspekcijske poslove je stvorila pravne i administrativne pretpostavke za uspostavljanje procedure upućivanja putnika u šatorske karantine po donošenju odluke nadležnih organa BiH/FBiH", stoji u saopćenju.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 57 redovnih i 35 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700,00 KM. Kod 35 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Svi građani koji uoče nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

  • telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

  • e-mail: [email protected]

  • poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo