33 prekršajna postupka
27

Federalni inspektori izdali 14.831 rješenje o samoizolaciji

N. V.
Foto: FUZIP
Foto: FUZIP
Federalna uprava za inspekcijske poslove u okviru kontinuiranih aktivnosti 84 sanitarna inspektora na graničnim prijelazima u Federaciji BiH izdali su do 22. marta ukupno 14.831 rješenje o samoizolaciji od 14 dana.

"Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.377 lica - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 149 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta", kazao je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Federalni inspektori iz svih 10 inspektorata, od 15. marta su raspoređeni na svim graničnim prelazima u ovom bh. entitetu gdje u tri smjene vrše 24satnu sanitarnu kontrolu putnika.

Osim na GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere su instalirane i na graničnim prelazima Izačić, Orašje i Kamensko.

Pregled izdatih rješenja o izolaciji na dan 22.3.2020. godine
Pregled izdatih rješenja o izolaciji na dan 22.3.2020. godine

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji.

"U tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 130 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 33 lica biti pokrenuti prekršajni postupci", rekao je Ajdinović.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 64 redovna i 51 kontrolni inspekcijski nadzor u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečen ukupno 61 prekršajni naloga u iznosu od 140.950,00 KM. Kod 51 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

FUZIP očekuje i nove podatke od strane Inspektorata RS i Inspektorata Brčko Distrikta za državljane BiH s prebivalištem na području FBiH kojima su izdata rješenja o izolaciji.