Mjere opreza
23

Federalni inspektori za pet dana izdali 10.208 rješenja o stavljanju putnika u izolaciju

A. D.
Foto: FUZIP
Od proširenja provođenja mjera sanitarnog nadzora i obuhvatanja svih putnika koji ulaze u BiH preko graničnih prijelaza u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove je rasporedila sve raspoložive kapacitete na 15 graničnih prijelaza i GP Aerodrom, izjavio je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

"Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH. Podsjećam, od nedjelje, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori su raspoređeni na devet dodatnih, uz šest redovnih graničnih prijelaza i GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH", izjavio je on.

Od jutros su, kaže, na GP Izačić i GP Orašje u funkciji i termalne kamere, koje omogućavaju bržu i efikasniju kontrolu putnika i zdravstveni tretman osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

"Zaključno s jučerašnjim danom prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 10.208 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 804 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektorata Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 61 lice – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta. Ovo se odnosi i na lica koja su doputovala preko Međunarodnog aerodroma Tuzla", rekao je on.

Inspektorat RS je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavio spiskove s podacima za ukupno 550 osoba državljana BiH s prebivalištem na teritoriji FBiH, koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u RS, dok je iz Inspektorata Brčko Distrikta po istoj osnovi Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavljen spisak s ukupno 34 osoba.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 16 lica biti pokrenuti prekršajni postupci.

"Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u proteklih 5 dana po prijavama građana izvršio 42 redovna i 22 kontrolna inspekcijska nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 45 prekršajnih naloga u iznosu od 98.200,00KM. Zahvaljujemo kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH“, kazao je direktor Anis Ajdinović.

FUZIP moli sve građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

  • telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

  • e-mail: [email protected]

  • poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.