"Zagovaranje nasilja"
0

Facebook uklonio stranicu koja poziva na ustanak protiv Izraela

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Facebook je uklonio stranicu koja poziva na novi palestinski ustanak protiv Izraela, nakon što se na nju prijavilo više od 350.000 ljudi.

Moderatori stranice pozvali su na treću intifadu (ustanak) nakon prethodne dvije pobune protiv izraelske okupacije. Uklonjena je zbog poziva na nasilje, objasnio je glasnogovornik Facebooka.

Izrael je zabrinut zbog svega, jer je Facebook uveliko pomogao širenju poziva na proteste u arapskim zemljama. Ustanak je trebao početi, prema onome što je pisalo na stranici, odmah poslije džume 15. maja.

"Sudnji dan će doći tek kad jednom muslimani pobiju sve Židove", glasio je jedan od citata sa stranice.

Novinska agencija AFP javlja da su se u međuvremenu pojavile nove tri stranice s istim ciljem koje već imaju 7.000 pristalica.

Stranica koju je Facebook uklonio počela je s pozivom na mirne proteste, iako je korišten izraz "intifada", čija je konotacija nasilni ustanak. Međutim, poslije su ti pozivi prerasli u direktne pozive na nasilje.

"Mi pratimo stranice za koje nam stižu prijave da direktno pozivaju na nasilje ili putem kojih se širi mržnja, kao u ovom slučaju. Naravno, nastavit ćemo ih uklanjati", kažu odgovorni u Facebooku.

Izraelski ministar za javnu diplomatiju Yuli Edelstein prošle je sedmice poslao pismo osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu, prijavivši stranicu putem koje se poziva na ubijanje Židova i oslobađanje Jerusalema nasiljem. Edelstein je zadovoljan zbog brzog uklanjanja stranice, ali i svjestan da će "neprijatelji Izraela nastaviti sa svojim djelovanjem na Facebooku".

Demetri Deliani, jedan od vodećih članova palestinske stranke Fatah, ismijao je izraelski zahtjev za uklanjanje stranice.

"Čini se da ministar Edelstein treba lekcije u području ljudskih prava i slobode izražavanja", izjavio je on za palestinsku novinsku agenciju Wafa.