Svijet
0

Izrael apelovao za uklanjanje propalestinske aplikacije

FENA
Izraelska vlade apelovala je na kompjutersku kompaniju Apple da ukloni aplikaciju nazvanu "Treća palestinska intifada" preko koje se korisnici obavještavaju o predstojećim protestima, kritikama Izraela i objavljuju fotografije mučenika, javio je izraelski vojni radio.

Ministar za informisanje Yuli Edelstein poslao je e-mail osnivaču Applea Steveu Jobbsu sa zahtjevom da se ukloni aplikacija koja "podstiče na organizovanje protesta protiv Izraela".

"Nakon pregleda priča, članaka i fotografija objavljenih preko aplikacije, lako se može vidjeti da je antiizraelska i anticionistička. Kako i njeno ime sugeriše, aplikacija poziva na ustanak protiv države Izrael", napisao je Edelstein.

Aplikacija je povezana s websiteom koji je pomogao i da se nedavno organizuju nasilni sukobi s izraelskim vojnicima duž granice Izraela s Libanom i Sirijom, naveo je AP.

"Ubjeđen sam da ste svjesni sposobnosti takve vrste aplikacije da ujedini mnoge ka cilju koji bi mogao biti katastrofalan. Zato vam se obraćam sa zahtjevom da date instrukciju za momentalno uklanjanje te aplikacije", poručio je izraelski ministar za informisanje.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev koji su uputile i jevrejske organizacije za ljudska prava i Centar Simon Wiesenthal koji se bavi lovom na naciste.

Slična akcija Edelsteina, pokrenuta u martu, navela je Facebooke da ukloni stranicu "Treća intifada".

Vezani članci