"Dozvolili poziv na ubijanje Jevreja"
0

Advokat traži milijardu dolara odštete od Facebooka

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američki advokat Larry Klayman podigao je tužbu protiv Facebooka i osnivača te stranice Marka Zuckerberga, te zatražio milijardu dolara odštete, jer je stranica dozvolila otvoreni poziv na ubijanje Jevreja.

Prošle sedmice Facebook je zatvorio grupu "Treća palestinska intifada" na zahtjev Izraela. Ta grupa, koja je javno pozivala na ubijanje Jevreja, imala je preko 3.000 članova, te je Klayman, advokat iz Washingtona, odlučio dići tužbu protiv Zuckerberga i Facebooka.

U tužbi koju je podigao, Klayman je sebe opisao kao Amerikanca jevrejskog porijekla koji je aktivan u svim stvarima vezanim za sigurnost Izraela.

Naveo je kako Facebook nije reagovao brzo i obrisao sranicu koja poziva na rat i na ubijanje Jevreja, te da je uklonjena tek nakon pritiska ljudi, uključujući i doplomatske predstavnike. Naime, izraelski ministar za javnu diplomatiju Yuli Edelstein zatražio je ukidanje stranice.

Iz Facebooka su istakli da se ne smatraju odgovornima i da će se boriti na sudu.

"Smatrano je da je to poziv na mirne proteste, iako je korišten termin intifada, koji se povezuje s nasiljem u prošlosti. Osim toga, administratori su odmah uklanjali komentare koji pozivaju na nasilje, tako da nismo imali razloga da uklonimo stranicu. No, nakon što su mediji počeli pisati o toj stranici povećan je broj članova grupe, ali i komentara koji pozivaju na nasilje, stoga smo ugasili stranicu", kazao je Richard Allen, direktor Facebooka za Evropu, Bliski istok i Aziju, u odgovoru ministru Edelsteinu, prenose američki mediji.

Iz Facebooka su još jednom istakli da oni čvrsto stoje pri uvjerenju da ljudi imaju pravo da izraze svoje mišljenje na toj stranici, ali da neće dozvoliti govor mržnje.