Svijet
100

Evropske zemlje se pripremaju za mogući rat sa Rusijom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija pripremaju se za moguću rusku invaziju na njihove teritorije nakon ratnih dešavanja u Ukrajini u proteklom periodu.

Ruska Sjeverna flota i padobranske jedinice počele su danas vojne vježbe s 38.000 vojnika, više od 55 ratnih brodova i podmornica i 110 aviona i helikoptera.

To je izazvalo zabrinutost ponajviše u zemljama koje graniče upravo sa Rusijom.

Reuters navodi da Litvanija, iako ne graniči direktno sa Rusijom, uvodi obaveznu vojnu službu među svojim stanovništvom. Razlog za to je što ova zemlja ima svega 15.000 vojnika.

Za eventualnu rusku invaziju pripremaju se i Estonija i Letonija. Zapadno od ovih zemalja nalazi se Kaliningrad, enklava pod kontrolom Rusije koja na ovim prostorima drži dosta teškog naoružanja.

Litvanci su u tolikoj mjeri zabrinuti da su nedavno izdali priručnik od 98 stranica u kojem se građani savjetuju kako da postupe ukoliko dođe do ruske invazije.

Također, u ovoj zemlji je odnedavno zabranjeno nositi bilo kakvu vrstu odjeće koja liči na vojnu uniformu.

New York Times je nedavno objavio članak u kojem se navodi da se Poljska također pribojava rata.

Ova zemlja ne graniči direktno sa Rusijom, ali dijeli granicu sa Bjelorusijom koja je već dugo pod kontrolom zvanične Moskve.

Poljsko Ministarstvo odbrane u januaru je objavilo da će osigurati vojnu obuku za bilo kojeg građanina koji to zatraži, navodi New York Times.