Svijet
12

Litvanski ministar savjetuje građane: Ostanite mirni u slučaju ruske invazije

Klix.ba
Ratni prizori sa ulica Donjecka (Foto: EPA)
Ratni prizori sa ulica Donjecka (Foto: EPA)
Ministar odbrane Litvanije posavjetovao je građane te zemlje kako da reaguju u slučaju rata.

Na to su ga naveli strah od vojne intervencije susjedne Rusije u Ukrajini i nedavno povećanje broja prijavljenih kršenja zračnog prostora u baltičkoj regiji.

Savjeti su objavljeni u knjizi sa 98 strana nazvanoj "Kako se ponašati u ekstremnim situacijama ili slučajevima rata", koja će se sljedeće sedmice distribuisati širom Litvanije. Ova članica NATO saveza bila je pod ruskom vlašću od 1940. do 1991. godine.

U savjetima, između ostalog, stoji da treba zadržati mirnoću, ne paničiti, te zadržati sposobnost jasnog razmišljanja.

"Pucnji ispod vašeg prozora nisu kraj svijeta", navedeno je.

Ministar Jouzas Olekas kazao je za litvanski radio da je upućivanje ovakvih savjeta bilo "hitnije nego ikada" zbog "ruske agresije nad svojim susjedima u Ukrajini".

Knjigu su napisali vojni eksperti, a može se pronaći na web stranici resornog ministarstva. U njoj se, između ostalog, navodi šta činiti u slučajevima prirodnih katastrofa, većih nesreća i terorističkih napada.

Pojačana ruska vojna aktivnost na području Baltičkog mora navela je pojedine zvaničnike da ga uporede sa hladnim ratom. Dio litvanske granice proteže se duž ruske enklave Kaliningrad, gdje zvanična Moskva ima važne vojne baze.

Nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine, Litvanija i njeni baltički susjedi Latvija i Estonija okrenuli su se zapadu, pridruživši se NATO-u, te 2004. godine i Evropskoj uniji.