Svijet
0

Novi manevri NATO-a u baltičkim zemljama i u Poljskoj

FENA
Novi manevri NATO-a u kojim učestvuje 6.000 vojnika, tenkovi Abrams i bombarderi B-52 počeli su u ponedjeljak u baltičkim zemljama i Poljskoj da umire ove države zabrinute zbog ambicija Rusije otkako je počela ukrajinska kriza u proljeće 2014.

Rusija je intenzivirala vojnu prisutnost u baltičkoj regiji, posebno u zračnom prostoru, što je oživjelo strah i nervozu u tri baltičke zemlje koje su ostale iza željezne zavjese do 1990. godine.

Članice NATO-a su odgovorile tako što su povećale broj vojnih vježbi na istoku Evrope.

Trinaest zemalja članica Atlantskog saveza učestvuje u manevrima pod nazivom Saber Strike 2015, koji su organizirani pod okriljem SAD-a.

Litvanija, Letonija i Estonija, zemlje koje su bile prisiljene da budu dio Sovjetskig saveza između kraja Drugog svjetskog rata i 1991. godine i koje se plaše da Rusija ne pokuša da ih destabilizira, zatražile su prošli mjesec od NATO-a stalnu vojnu prisutnost nekoliko hiljada vojnika u regiji.

Atlantski savez još nije odgovorio na ovaj zahtjev, izjavio je u ponedjeljak za AFP glasnogovornik litvanskog ministarstva odbrane Mindaugas Neimontas.

NATO od 2004. godine nadzire zračni prostor tri baltičke zemlje koje za to nemaju sredstava i imaju slab vlastiti vojni potencijal.

Vježbe Saber Strike 2015, koje bi trebalo da traju do 19. juna, uslijedile su nakon što je Rusija prošle sedmice neočekivano pokrenula manevre s 12.000 vojnika i 250 aviona.