Svijet
13

NATO i SAD provode vježbe, Putin naredio punu pripravnost Zapadne flote

Klix.ba
SAD i nekoliko istočnoevropskih zemalja članica NATO-a provode zajedničke vojne vježbe blizu ruske granice, a ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio Zapadnoj floti da bude u punoj pripravnosti.

Najmanje jedan ruski zvaničnik je potvrdio da se radi o rutinskoj vježbi koja nema nikakve veze sa "međunarodnom situacijom". Flota je dobila naređenja jutros u 8 sati, nakon čega je počela vježba na kopnu, moru i u zraku, a u kojoj učestvuje 38.000 vojnika, 41 brod, 15 podmornica i 110 aviona.

"Glavni cilj vježbe borbene gotovosti je da Zapadna flota ispuni zadatke u osiguravanja vojne sigurnosti Rusije u arktičkoj regiji. Novi izazovi i prijetnje vojnoj sigurnosti zahtijevaju poboljšanje vojnih mogućnosti oružanih snaga, a posebna pažnja će biti posvećena novoj strateškom spajanju snaga na sjeveru", saopćio je ruski ministar odbrane general Sergey Shoigu.

Flotili minolovaca će podrušku pružati podmornice u Barentsovom moru. Brodovi će obavljati magnetno, akustično i kontaktno deminiranje tokom vježbe.

Uprkos tome što brojne zemlje učestvuju u različitim vježbama u Istočnoj Evropi, glasnogovornik Kremlja je rekao da je inspekcija Sjeverne flote rutinka vježba čiji je cilj unaprijeđenje vojnih mogućnosti.

"Ove vježbe će postati redovne jer su korisne ta unaprijeđenje mehanizama kontrole i operacija oružanih snaga. Ovo je apsolutno standardan proces", kazao je Dmitry Peskov.

Međutim, Rusija je "duboko zabrinuta" zbog NATO-vih vježbi u blizini njene granice.

"Posebno je iznenađujuće to što se vježbe obavljaju u Sjeveroistočnoj Evropi, koja je najstabilnija regija ne samo na našem kontinentu, nego možda i na cijelom svijetu. Ovakvi potezi NATO-a dovode do destabilizacije situacije i povećanja tenzija u Sjeveroistočnoj Evropi", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexey Meshkov.