Bernar Valero
0

Evropske zemlje razmatraju novi set sankcija Siriji

FENA
Valero
Valero
Evropske zemlje razmatraju uvođenje novog seta ekonomskih sankcija Siriji, u cilju okončanja nasilnog slamanja demonstracija, izjavio je danas glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Francuske Bernar Valero.

Sankcijama će vjerovatno biti pogođene kompanije "koje su na neki način povezane s ovom tmurnom svakodnevnom situacijom represije nad onima koji protestiraju u Siriji", rekao je Valero na konferenciji za novinare, prenio je AP.

Evropska unija je već uvela nekoliko sankcija protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegovog režima, uključujući zabranu uvoza sirijske nafte, kako bi okončala nasilno suzbijanje demonstracija.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Siriji je od početka protesta sredinom marta ubijeno 2.200 ljudi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je danas međunarodnu zajednicu da preduzme adekvatne mjere zbog situacije u Siriji. On je rekao da bi težnje sirijskog naroda trebalo "slušati i poštovati" i da "sirijski predsjednik mora da preduzme hitne, jasne i odlučujuće mjere".