Svijet
0

EU radi na pooštravanju sankcija Siriji

FENA
Evropska unija je u četvrtak počela da priprema pooštravanje sankcija Siriji koje bi se sada mogle odnositi na preduzeća povezana s režimom Bashara al-Assada i na neke druge osobe iz okruženja sirijskog predsjednika, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Grupa stručnjaka iz 27 država članica EU počela je u četvrtak raditi na "proširenju polja sankcija za Siriju", izjavio je jedan evropski diplomat agenciji AFP.

Stručnjaci "razgovaraju o imenima i preduzećima" koja bi mogla biti stavljena na novu listu sankcija, kazao je drugi evropski diplomat.

Ako ne bude spremna na vrijeme, kako bi je potvrdili ministri vanjskih poslova EU u Luxembourgu u ponedjeljak, mogla bi biti usvojena na margini samita šefova država i vlada koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu, izjavili su diplomati.

Na razgovore na evropskom nivou utjecat će najvjerovatnije razvoj pregovora u UN-u, gdje Evropljani i Amerikanci u Vijeću sigurnosti već dvije sedmice pokušavaju ukazati na to da treba kazniti krvave represije u Siriji. Otpor pruža nekoliko partnera, s Rusijom i Kinom na čelu.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal predali su nacrt rezolucije koja izjednačava represije u Siriji, tokom kojih je ubijeno 1.200 ljudi, sa zločinom protiv čovječnosti.

U srijedu je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio kako ne želi preuzeti rizik da stavi na glasanje tekst bez "dovoljne većine" i precizirao kako je ostalo još da ubijedi Južnu Afriku, Indiju i Brazil.