{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće sigurnosti nije usvojilo rezoluciju o Siriji

F
2.8.2011. u 18:31
0
2
Vijeće sigurnosti nije usvojilo rezoluciju o Siriji
0
Vijeće sigurnosti nije usvojilo rezoluciju o Siriji
Sa protesta u Siriji
Vijeće sigurnosti UN-a održalo je danas nove konsultacije o Siriji, ali članice ponovo nisu postigle dogovor o rezoluciji kojom bi se zvanično osudilo gušenje demonstracija protiv vlade u toj zemlji.
Evropske zemlje su distribuirale novi nacrt rezolucije, međutim ruski i indijski ambasador su rekli da je ta verzija gotovo ista kao prethodna koju su odbacili. "To nije nova verzija", objasnio je ruski ambasador Vitalij Čurkin, napominjući da tekst nije promijenjen, već su izmijenjeni samo neki tehnički detalji, prenio je AFP.

Pored Rusije i Kine, stalnih članica Vijeća sigurnosti s pravom veta, rezoluciji su se ranije usprotivili i Brazil, Indija i Južnoafrička Republika.

Diplomati, međutim, smatraju da je mnogo vjerovatnije da će se članice Vijeća sigurnosti dogovoriti oko zajedničkog saopćenja bez upozorenja o akciji UN-a koja bi mogla uslijediti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas uoči konsultacija da se neće protiviti rezoluciji koja osuđuje nasilje u Siriji dokle god ona ne bude podrazumijevala sankcije i druge "pritiske", naveo je Reuters.

U međuvremenu, nasilje u Siriji je u porastu, javile su agencije. U sukobima u mjestu Hama, centru pobune protiv sadašnjeg režima, tokom vikenda je poginulo više od sto demonstranata, a sirijski vojnici su danas pojačali opsadu i zauzeli položaje u blizini kuća.

Prema procjenama grupa koje se bore za ljudska prava, u Siriji je dosad ubijeno više od 1.400 demonstranata.

Evropska unija odlučila je Siriji nametnuti dodatne sankcije zbog eskalacije nasilja režima u Damasku protiv demonstranata.

"EU je danas odlučila nametnuti dodatne restriktivne mjere u vidu zamrzavanja imovine i zabrane putovanja za pet sirijskih pojedinaca umiješanih u nasilnu represiju. Želim podsjetiti sirijske vlasti na njihovu odgovornost da zaštite stanovništvo", saopćila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: