Na zahtjev evropskih država
0

Zakazane konsultacije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji

FENA
Sa protesta u Siriji
Sa protesta u Siriji
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održat će danas zatvorene konsultacije o krizi u Siriji.

Konsultacije su zakazane pošto su evropske države, članice 15-članog Vijeća, tražile da se osudi nasilje koje predsjednik Sirije Bašar el-Asad provodi protiv demonstranata, saopćio je glasnogovornik misije Indije pri UN-u, koja ovog mjeseca predsjedava VS-om.

On je rekao da će sastanak početi u 17 sati po njujorškom vremenu, odnosno u 21 sat po srednjoevropskom, prenijele su agencije.

Njemačka je u nedjelju uputila zahtjev za održavanjem hitnih konsultacija, nakon što je, prema informacijama grupa za zaštitu ljudskih prava, u Siriji, ubijeno 80 ljudi kada su vladine snage napale grad Hama kako bi rastjerale demonstrante.

Njemačka je bila predsjedavajuća VS do nedjelje, pa je od Indije, koja je danas preuzela tu ulogu, tražila da organizira konsultacije.

Konkretne akcije VS UN-a u vezi sa Sirijom nisu poduzete već nekoliko sedmica zbog neslaganja među članicama.

Zapadne evropske zemlje su prije dva mjeseca podnijele nacrt rezolucije kojom se osuđuje nasilno slamanje demonstracija, ali su Rusija i Kina, saveznici Sirije, prijetile upotrebom veta.

Rezoluciju nisu podržale ni privremene članice Brazil, Indija, Liban i Južnoafrička Republika.

U sukobima u mjestu Hama, centru pobune protiv sadašnjeg režima, tokom vikenda je poginulo više od sto demonstranata.

Prema procjenama grupa koje se bore za ljudska prava, u Siriji je dosad ubijeno više od 1.400 demonstranata.

Evropska unija odlučila je danas da Siriji nametne dodatne sankcije zbog eskalacije nasilja režima u Damasku protiv demonstranata, javio je Tanjug.

"EU je danas odlučila da nametne dodatne restriktivne mjere u vidu zamrzavanja imovine i zabrane putovanja za pet sirijskih pojedinaca umiješanih u nasilnu represiju. Želim da podsjetim sirijske vlasti na njihovu odgovornost da zaštite stanovništvo", saopćila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.