{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropske jevrejske organizacije traže ostavku Catherine Ashton

F
9.4.2012. u 20:37
0
7
Evropske jevrejske organizacije traže ostavku Catherine Ashton
0
Evropske jevrejske organizacije traže ostavku Catherine Ashton
Catherine Ashton
Evropske jevrejske organizacije su pozvale visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja ne odustaje od svoje tvrdnje da se u Gazi ubija djecu, da se izvini ili da podnese ostavku.
Na konferenciji koju su organizirali Organizacija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i Vlada Belgije, Ashton je rekla: "Kada se prisjetimo mladih koji su poginuli pod strašnim uvjetima, kada razmislimo o strašnoj tragediji u Belgiji gdje su djeca poginula, o događajima u Toulouseu, o tragediji u Norveškoj prošle godine, i kada razmislimo o Siriji i o Gazi, i o tome šta se tamo dešava, vidjet ćemo djecu i mlade koji ginu."

Glasnogovornik Ashton Michael Mann ranije je optužio francusku novinsku agenciju AFP, koja je prenijela govor pod naslovom "Ashton povlači paralelu između Toulousea i Gaze", javila je Agencija Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman, koji je snažno reagirao na riječi Catherine Ashton, izjavio je da je ona "vjerovatno mislila na djecu na jugu Izraela koja strahuju od raketa iz Gaze". On je branio stav da je "Izrael najmoralnija zemlja na svijetu koja se bori protiv terorista".

Potpisivanjem peticije, koju su organizirali Parlament evropskih Jevreja i Zajednica evropskih Jevreja, Ashton je pozvana da se izvini ili da podnese ostavku. U zajedničkoj izjavi jevrejskih organizacija navodi se da su riječi Ashton postavile "moralnu ekvivalenciju" između dešavanja u Toulouseu, Siriji i Gazi, te da se ne može smatrati istim napad hladnokrvnog ubice i diktatora koji ubija svoje državljane i napad protiv „terorističke organizacije“ koja je odlučna u namjeri da uništi jevrejski narod.

Kada aktivnosti jevrejskih organizacija nisu naišle na potporu, one su pismom od premijera Velike Britanije Davida Camerona tražile da podnese prijedlog za okončanje mandata Ashton.

Mandat visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton ističe krajem 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: