Sastanak u Jerusalemu
0

Izraelski lideri podržali mjere EU-a protiv Irana

FENA
Mjere koje Evropska unija poduzima protiv Irana su korak u dobrom pravcu, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku sa šeficom diplomatije EU-a Catherine Ashton u Jerusalemu.
Catherine Ashton i Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Catherine Ashton i Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
"Mi radimo na tome da se poveća međunarodni pritisak na Iran", rekao je Netanyahu ranije u parlamentu, naglasivši da "iako Iran nije zaustavio svoj nuklearni program i ne znamo da li će sankcije biti efektivne, to je svakako pravi korak".

On je dodao da je razgovarao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i da ga je pohvalio za tešku odluku, i također s britanskim premijerom Davidom Cameronom, zahvalivši mu za njegovu ulogu.

Pohvalio je i Kinu za smanjenje uvoza nafte iz Irana i razgovarao sa šefom diplomatije Indije o tome, izrazivši nadu da će Južna Koreja i Japan slijediti taj trend.

Netanyahu je zaključio da ne zna da li će sankcije odrediti sudbinu iranskog nuklearnog programa, ali smatra da će sigurno izmijeniti stvari.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman, koji se također sastao s Ashton, složio se sa Netanyahuovom pohvalom odluke EU-a o zabrani izvoza nafte iz Irana i drugim ekonomskim sankcijama, kojima se taj blok zemalja pridružio SAD-u u novoj rundi mjera pokušaja zaustavljanja razvoja iranskog nuklearnog programa, javljaju danas izraelski mediji.

Lieberman, vođa nacionalističke partije Izrael naš dom, naglasio je da je važno pratiti pojačano miješanje Irana u događaje u Iraku, kao i aktivnosti na jačanju režima sirijskog predsjednika Bashara el-Asada.

Ashton je u utorak doputovala u trodnevnu posjetu regionu i u srijedu posjetila pojas Gaze, pozvavši na nastavak razgovora između Izraela i Palestinaca.

Ona se danas sastala u Amanu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, koji je sinoć rekao da su ti razgovori, vođeni od početka januara u jordanskoj prijestolnici, s ciljem da se nađe formula za povratak pregovaračkom stolu, okončani bez rezultata.

Netanyahu je rekao visokoj gošći da Izrael pokušava nastaviti pregovore iako palestinski pregovarači krive tu zemlju za neuspjeh razgovora o pregovorima u Amanu jer nije iznijela stavove o granicama i sigurnosti kako je bilo planirano, javio je Tanjug.

Ashton je tokom posjete Gazi pozvala na ukidanje blokade tog područja i slobodan uvoz i izvoz robe, kao i slobodno kretanje stanovništva, izrazivši želju EU-a da oni žive bolje, ali je istakla da to zahtijeva ozbiljne pregovore o miru.