Luxemburg
104

FOTO / Vijeće EU ponovno osudilo negiranje genocida u Srebrenici

Piše: Almir Panjeta (Luxemburg)
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Vijeće za vanjske poslove Evropske unije među zaključcima sa sastanka održanog u ponedjeljak osudilo je svaki pokušaj da se minimizira ili negira genocid u Srebrenici. Vijeće je također izrazilo zabrinutost zbog nedostatka implementacije političkih dogovora, kontinuirane upotrebe etničke retorike i teške ekonomske situacije.
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
"Vijeće poziva političke lidere da hitro osiguraju da svi nivoi vlasti upotrijebe sve svoje kapacitete i da se fokusiraju na EU agendu. Vijeće podsjeća da BiH kao prioritet mora imati dovođenje Ustava u sklad sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i provedbu presude Sejdić-Finci. Potrebni su konkretni napori u tom pravcu kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao stupiti na snagu“, jedan je od zaključaka sastanka.

Rješenje slučaja Sejdić-Finci, kaže se u zaključcima, kljulni je element za podnošenje kredibilnog zahtjeva BiH za članstvo u EU. Vijeće također očekuje osuiguranje fiskalne održivosti i u tom kontekstu očekuje dijalog Evropske komisije sa političkim liderima 27. juna 2012.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton na press konferenciji je vrlo malo govorila o BiH, istakla je kako je situacija na početku godine krenula dosta dobro, ali da se nada da će zastoji do kojih je sada došlo biti prevaziđeni nakon sastanka 27. Juna.

"Štefan Füle organizira sastanak sa političkim liderima BiH u Briselu, i ja ću biti s njim i dobiće moju punu podršku u tim razgovorima“, kratko je kazala Ashton.

Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba

U kontekstu ukupne EU strategije za BiH Vijeće očekuje nastavak diskusije sa međunarodnom zajednicom o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva uključujući njegovo smanjenje i moguću relokaciju OHR-a. BiH je pozvana da uspostavi neophodne uslove za zatvaranje OHR-a.

Na press konferenciji Aston je najveću pažnju posvetila krizi u Siriji, osudila napad na Turski avion te kazala kako je u mislima sa porodicama nastradalih pilota. Vijeće je kao odgovor na eskalaciju nasilja u Siriji pojačalo sankcije prema Sirijskom režimu.

"Cilj nam je održati pritisak na režim, a ne na narod Sirije“, kazala je Ashton dodajući kako će dok god traje represija u Siriji, EU nastaviti sa sankcijama prema režimu.

Ashton je podržala demokratske promjene u Egiptu i istakla kako je dan prvih demokratskih izbora istorijski za tu zemlju. Govoreći o eankcijama Iranu, Ashton je kazala kako je njihov cilje pritisak na režim koji treba da shvati ozbiljnost i zabrinutost kompletne međunarodne zajednice.

"Cilj sankcija je Iran vratiti pregovorima i očekujem i imam ambiciju da do rezultata dođe što je prije moguće“, kazala je Ashton.