Svijet
8

Evropa piše sudbinu Grčke: Atina "na čekanju" narednih 48 sati

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sljedećih 48 sati bit će odlučujući kada je riječ o budućnosti Grčke i eurozone uopće, a sudbinu će odrediti nekoliko važnih odluka političara Evrope.

Velika su pitanja da li Grčka ima svoje mjesto u eurozoni, da li referendumsko "ne" i pozicija Alexisa Tsiprasa na to ima utjecaj te da li će evropske države dopustiti nastavak pregovora pod uslovima Atine.

Evropa mora odlučiti da li može nastaviti finansijski podupirati Grčku kako njene banke ne bi doživjele kolaps koji je gotovo zagarantovan ukoliko Atina ne bude podržana sa enormnih 88 milijardi eura. Takav scenarij otvorio bi vrata novoj grčkoj valuti, piše Telegraph.

Danas je na "meniju“ nekoliko važnih događaja čiji će rezultati imati dalekosežne posljedice za odnos Brisela i Atine.

Čelnik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem i predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi održat će danas hitan sastanak. Također, Vijeće zemalja članica ECB-a održat će sjednicu na kojoj će biti riječi o legalnosti budućih poteza zbog rezultata referenduma.

Pored toga, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Francois Hollande organizovali su radni ručak u Parizu kako bi usaglasili relativno oprečne stavove o budućnosti grčkog dogovora. Također, bit će riječi o sagledavanju mogućeg kopiranja grčkog scenarija, piše engleski Telegraph.

S druge strane, grčka Vlada sazvala je hitnu sjednicu kako bi se napravio plan djelovanja nakon poznatih rezultata referenduma.