Svijet
7

Grčka do četvrtka mora ponuditi novi prijedlog dogovora s kreditorima

Klix.ba
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Eurozona je Grčkoj dala rok do četvrtka da ponudi nove prijedloge kojim će osigurati dogovor s kreditorima, a zakazan je i samit Evropske unije za nedjelju.

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk je rekao da je ovo najkritičniji trenutak u historiji eurozone.

"Konačni rok se završava ove sedmice", rekao je Tusk nakon hitnih razgovora obavljenih u Briselu.

Eurozona je od Grčke očekivala da u utorak predstavi nove planove nakon što su glasači odbili ponuđeni dogovor glasanjem na referendumu, ali to još uvijek nije učinjeno.

U nedjelju će se sastati predstavnici svih 28 članica Evropske unije, dan nakon što ministri finansija eurozone budu raspravljali o novim prijedlozima.

U Briselu je Grčka dobila ultimatum, ili će napraviti novi dogovor ili će ova zemlja i njene banke u ponedjeljak doživjeti propast.

Tusk je rekao da bi bankrot Grčke i propast njenog bankarskog sistema imali utjecaj na cijelu Evropu te da su naivni oni koji misle suprotno.

"Ovo nije samo problem Grčke, radi se o budućnosti Evropske unije", izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande.

Grčki premijer Alexis Tsipras je rekao da želi društveno i ekonomski održiv dogovor.

"Proces će biti brz, počet će u narednim satima s ciljem njegovog završetka do kraja sedmice", kazao je Tsipras. On će se Evropskom parlamentu obratiti danas u Strasbourgu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su lideri eurozone održali ozbiljne razgovore u Briselu koji se tiču situacije s Grčkom. Istakla je da sve zemlje EU dijele odgovornost. Prema njenom mišljenju, novi program otplate grčkog duga bi trajao nekoliko godina te ne bi bio kratkoročno rješenje.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je istakao da želi ostanak Grčke u eurozoni, ali je dodao da se ova zemlja "mora izjasniti u kojem pravcu ide" do kraja sedmice.

Grčke banke su zatvorene od prošlog utorka, a građani s bankomata ne mogu podići više od 60 eura dnevno.