Svijet
0

Merkel o Grčkoj: Bez dogovora nema ni odluka

SRNA
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da dogovor Grčke i stranih kreditora mora biti postignut do ponedjeljka, 22. juna, kada se u Briselu održava vanredni samit lidera eurozone.

Ona je istakla da, u suprotnom, na samitu neće moći biti donesena nikakva odluka.

"Na samitu mogu biti donesene odluke samo ukoliko za to ima osnova. Eventualna odluka mora biti zasnovana na procjeni Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali, za sada, ništa slično nije objavljeno", kaže Merkel.

Grčka ima manje od dvije sedmice da postigne dogovor ili da se suoči sa bankrotom, zbog nedostatka sredstava za uplatu rate MMF-u od 1,6 milijardi dolara. Ukoliko Grčka ne uplati ratu, postoji rizik da će morati da izađe iz eurozone, ali i EU.

Postoji i bojazan za stanje banaka u Grčkoj, usljed izvještaja da su građani tokom sedmice povukli više od četiri milijarde eura.

ECB jučer je odobrila dodatnu vanrednu pomoć za grčke banke, ali iznos nije zvanično objavljen.

Evropska komisija, ECB i MMF odbijaju da oslobode posljednju tranšu iz paketa finansijske pomoći Grčkoj vrijednu 7,2 milijarde eura, ukoliko Atina ne sprovede neophodne reforme.