Svijet
20

EU poručila Grčkoj: Održite referendum pa se javite s molbom za nove pregovore

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministri finansija eurozone odlučili su da neće voditi bilo kakve pregovore s Grčkom prije ponedjeljka, odnosno okončanja referenduma.

Ministar finansija Slovačke Peter Kazimir rekao je da je ovo jednoglasna odluka zemalja članica eurozone.

"Članice eurozone su jednoglasne u odluci da se sačekaju rezultati grčkog referenduma prije bilo kakvih novih pregovora", rekao je on.

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis izjavio je da razvoj situacije ide "u pravom smjeru" kada je u pitanju posljednji grčki prijedlog u kome su prihvatili skoro sve prijašnje zahtjeve kreditora. Varoufakis je ovo izjavio nakon hitne telefonske sjednice ministara finansija zemalja eurozone.

No, grčki ministar finansija, baš kao i premijer Tsipras, Grke i dalje pozivaju da na referendumu odbiju prijedloge koji dolaze od keditora. Varoufakis prije nekoliko sati objavio tekst u kome navodi šest razloga zašto bi trebalo odbiti prijedlog EU.

Također, na sastanku ministara zemalja eurozone odlučeno je da prije nedjelje neće biti bilo kakvog novog sastanka Eurogrupe, grupe koja okuplja članice eurozone.

Predsjednik Eurogrupe i ministar finansija Holandije Jeroen Dijsselbloem je nakon sastanka sa kolegama izjavio da ne postoji osnova za bilo kakve buduće dogovore.

"Sada ćemo jednostavno čekati rezultate referenduma te ćemo prije pregovora u obzir uzeti rezultate nedjeljnog referenduma. Žao mi je zbog ovo situacije, posebno s obzirom na odlučnost Grka da ostanu dio Evrope i eurozone u čemu ih u potpunosti podržavamo", rekao je Jeroen Dijsselbloem.

Mediji javljaju da je Jeroen Dijsselbloem poslao pismo Tsiprasu u kome ga obavještava da je za Eurogrupu prihvatljivo jedino da Grčka, nakon referenduma, pošalje novi zahtjev, odnosno molbu, za pomoć te da se otpočnu novi pregovori.

Time je jasno naznačio da je grčki referendum o ponudi kreditora koja je važila do utorka besmislen jer sad ni Eurogrupa više ne stoji iza takve ponude. U novim pregovorima, koji bi mogli trajati i nekoliko sedmica, mogli bi biti postavljeni i teži uvjeti.

Evropska centralna banka saopćila je kako neće mijenjati iznos koji stoji na raspolaganju za finansiranje grčkih banaka. Za Grke će to značiti da će i dalje moći podizati samo 60 eura dnevno. No, da je Evropska centralna banka odlučila smanjiti iznos namijenjen Grčkoj za održavanje likvidnosti bankarskog sektora za Grke bi to značilo da bi dnevno mogli podizati znatno manje od 60 eura. Ovim se, kako ocjenjuju analitičari, grčkoj vladi daje lekcija, ali se nastoje ne okrenuti grčku javnost protiv eura i eurozone.