|

Erdogan: Turska se neće izviniti za obaranje ruskog vojnog aviona

Erdogan: Turska se neće izviniti za obaranje ruskog vojnog aviona
433
Klix.ba
26.11.2015. u 15:37
225
komentara
433

dijeljenja
Erdogan: Turska se neće izviniti za obaranje ruskog vojnog aviona
Turski predsjednik Recep Tayyip Edrogan je u ekskluzivnom intervjuu za CNN rekao da se njegova zemlja neće izviniti za obaranje ruskog vojnog aviona.
Erdogan je odbacio mogućnost izvinjenja Rusiji te je ponovio da je avion narušio turski zračni prostor u blizini granice sa Sirijom.

"Ako postoji strana koja se treba izviniti, to nismo mi. Oni koji su narušili naš zračni prostor se trebaju izviniti. Naši piloti i naše oružane snage su samo ispunili svoju dužnost, odgovorili su na kršenje pravila. To je ključno", izjavio je Erdogan.

Tenzije na Bliskom istoku su eskalirale nakon što je Turska oborila ruski vojni avion, a turski predsjednik optužio Rusiju za narušavanje zračnog prostora. Oglasile su se obje strane, koje se međusobno optužuju za podržavanje terorizma.

Sve to je rezultiralo ekonomskim ratom, pa je rusko ministarstvo agrikulture pojačalo kontrole hrane i ostalog uvoza iz Turske. Najavljene su i dodatne provjere na granici, što je navodno odgovor na stalna kršenja ruskih standarda, koje čine turski proizvođači. Prema riječima ministra agrikulture, 15 posto turskih proizvoda ne zadovoljava ruske standarde.

Ruska agencija za zaštitu potrošača je saopćila da sumnja u kvalitet i sigurnost turske odjeće za djecu, namještaja i proizvoda za čišćenje.

Situacija je utjecala i na turizam, pa ruske agencije smanjuju broj putovanja u Tursku, omiljenu destinaciju ruskih turista.

Ruski ministar odbrane Sergey Shoygu je rekao da će Rusija postaviti S-400 odbrambeni sistem u svojoj bazi Hmeymim u blizini Latakije na sirijskoj mediteranskoj obali. Ovi projektili imaju domet od 250 km, a turska granica je udaljena samo 45 km.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao da ne vjeruje da je avion Su-24 oboren slučajno, nego da se radi o "planiranoj provokaciji".

Sukob Rusije i članice NATO-a predstavlja opasnost i nepredvidivu prirodu sirijskog rata.
Prijavi grešku


Komentari (225)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...