Svijet
59

Erdoganu žao zbog obaranja ruskog aviona, ali se ne namjerava izviniti

Klix.ba
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Turski predsjednik Recep Tayyiop Erdogan je u izjavi za medije rekao da je njegova vlada tužna zbog rušenja ruskog vojnog aviona, ali direktnog izvinjenja zvaničnoj Moskvi nije bilo.

Erdogan je rekao da ne želi podizati tenzije između dvije zemlje, ali je bilo jasno da se ne namjerava izviniti.

Ipak, incident koji se dogodio u utorak, kada je Turska kao članica NATO-a oborila ruski avion, itekako je uzburkao strasti. Dvije zemlje se nikako ne mogu složiti da li je avion oboren u turskom ili u sirijskom zračnom prostoru, kao ni da li je posada dobila upozorenja. Nakon rušenja aviona je jedan pilot izgubio život, dok je drugi spašen.

Nakon ovog događaja se postavlja pitanje da li su međunarodni lideri sposobni da se zajedno bore protiv terorističke grupe IDIL, koja pod kontrolom drži dijelove Sirije i Iraka te često izvodi smrtonosne napade u Evropi, Aziji i Africi.

Dan nakon rušenja aviona, Erdogan je izjavio da je Turska ispalila projektile jer je automatski odgovorila na neovlašteni ulazak u njen zračni prostor, a da pri tome nije znala kojoj zemlji avion pripada.

"Nismo željeli da se ovo dogodi, ali se nažalost dogodilo. Turska nikada nije željela podizati tenzije i tražiti sukobe niti to želi u budućnosti. Nadam se da se ovo neće ponoviti. Dok god se ne ugrožavaju naša prava, našu ćemo borbu voditi diplomatskim putem, po međunarodnim zakonima i dogovorima. Nadamo se da tenzije s Rusijom neće rasti i rezultirati novim incidentima", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao da će nadolazeća UN-ova konferencija o klimatskim promjenama, koja će se održati u Parizu, biti dobra prilika za razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Tražit ćemo od Rusije da razgovaramo o problemu i da ga riješimo. Ne želimo usrećiti druge eskalacijom problema koji će naštetiti našim odnosima", kazao je Erdogan.

Putin je optužio Tursku da pokušava prekinuti odnose s Rusijom, a obaranje ruskog aviona je opisao kao "zabijanje noža u leđa" te je Tursku povezao s teroristima. Ruske vlasti tvrde da su njeni avioni bombardovali položaje IDIL-a, dok je Erdogan uvjeren da su u tom predjelu tada bili samo Turkmeni, "njihova braća i sestre".

U ranijem intervjuu za CNN Erdogan je branio svoju vojsku i tvrdio da je Rusija kriva za incident.

"Ako postoji strana koja se treba izviniti, mi to nismo. Oni koji su narušili naš zračni prostor se trebaju izviniti. Naši piloti i naše oružane snage su samo ispunili svoju dužnost, a to je da odgovore na kršenje pravila. To je ključno", jasan je bio Erdogan.

Rusija je potom odgovorila Turskoj, kako riječima tako i djelima. Djelomično je ukinula bezvizni režim, a ruske turističke agencije su prestale nuditi putovanja za Tursku. Također zabranjeni su čarter letovi, kao i uvoz određene robe iz Turske.