Svijet
24

Turska objavila audiosnimak upozorenja oborenom ruskom avionu

Klix.ba
Turska vojska objavila je audiosnimak za koji tvrdi da je upozorenje koje je upućeno ruskom ratnom avionu prije nego je oboren na sirijskoj granici, javlja BBC.

"Promijenite pravac južno, odmah", čuje se glas kako izgovara na engleskom jeziku. Turska je kazala da je pokušala spasiti dva pilota iz SU-24. Jedan od njih je ubijen hicima kada je padobranom iskočio iz aviona, dok je drugi spašen. Tvrdi da letjelica nije narušila turski zračni prostor i da su dobili upozorenje. Avion je srušen na planinskim obroncima sirijskog tla nakon što ga je pogodio projektil turskog F-16 borbenog aviona u utorak.

Tenzije su eskalirale između dviju zemalja zbog ovog incidenta, a ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je to "zabijanje noža u leđa" koje će nositi "ozbiljne posljedice".

Moskva je kasnije raskinula vojni ugovor s Ankarom poručivši da će rasporediti svoj najnapredniji raketni protuzračni sistem u Siriji kako bi uništili bilo koju metu koja može ugroziti njihove borbene avione. Također, piloti u borbenim avionima od sada će imati pratnju koja će ih štititi.