Sporan zakon o negiranju genocida
0

Erdogan prijeti Francuskoj teškim, nepopravljvim posljedicama

FENA
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je Francuskoj "teškim, nepopravljvim" posljedicama koje bi mogle uslijediti ako bude usvojen nacrt zakona koji sprečava negiranje genocida nad Armenima i pozvao francuskog predsjednika da blokira zakon, izvijestila je u petak agencija Anadolija.

"Želim jasno da kažem da će, ako ovi koraci budu provedeni, posljedice za političke, ekonomske, kulturne odnose i odnose u svim domenima biti teške", naglasio je Erdogan u pismu upućenom šefu francuske države Nicolasu Sarkozyju, javio je AFP.

Budući da je Turska uvijek odbijala priznati genocid nad Armenima, Erdogan piše o "nepopravljivom" utjecaju koji bi izglasavanje ovog zakona u francuskom parlamentu imalo na francusko-turske odnose i traži od Sarkozyja da spriječi donošenje ovog zakona.

On poziva Francusku da pokaže "zdrav razum" i spriječi da bilateralni odnosi postanu "talac zahtjeva trećih strana", aludirajući na Ameriku.

"Nacrt ovog zakona direktno ugrožava Tursku, turski narod i tursku zajednicu u Francuskoj i mi smatramo da je neprijateljski", napisao je Erdogan.

Genocidom nad Armencima naziva se niz masovnih ubistava i raseljavanja armenskog stanovništva početkom 20. stoljeća u kojem je, prema različitim izvorima, ubijeno između 600.000 i 1.500.000 ljudi.