Erdogan: Sarkozy širi islamofobiju u namjeri da pridobije glasače

S
SRNA
23.12.2011. u 12:34
0
13
Erdogan: Sarkozy širi islamofobiju u namjeri da pridobije glasače
0
Erdogan: Sarkozy širi islamofobiju u namjeri da pridobije glasače Turski premijer Recep Tayyip Erdogan
Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan optužio je danas francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da na mržnji prema muslimanima i Turskoj pokušava da dobije glasače za predstojeće izbore.
"Glasanje za zakon o negiranju genocida u Francuskoj, gdje živi oko pet miliona muslimana, jasno pokazuje da su rasizam, diskriminacija i islamofobija dostigli opasne dimenzije u Francuskoj i Evropi", rekao je turski premijer na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Erdogan je pozvao Francusku da preispita svoju prošlost, ocijenivši da je Francuska počinila genocid u Alžiru 1945. godine, kada je, kako kaže, masakrirano 15 odsto alžirskog stanovništva. "Riječ je o genocidu", tvrdi Erdogan.

On je poručio Sarkozyju da, ukoliko on ne zna da li je u Alžiru bio genocid, može da pita svog oca Pala Sarkozyja koji je bio legionar u Alžiru 40-tih godina.

"Siguran sam da Pal Sarkozy ima mnogo toga da ispriča svom sinu o masakru koji su Francuzi počinili u Alžiru", dodao je turski premijer.

Francuska nacionalna skupština jučer je izglasala prijedlog zakona kojim se kaznom od godinu dana zatvora i novčanom kaznom sankcioniše negiranje genocida nad Jermenima 1915-1917. godine, što je prouzrokovalo nezadovoljstvo Ankare.


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: