Zategnuti odnosi Francuske i Turske
0

Erdogan: Sarkozy širi islamofobiju u namjeri da pridobije glasače

SRNA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan
Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan optužio je danas francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da na mržnji prema muslimanima i Turskoj pokušava da dobije glasače za predstojeće izbore.

"Glasanje za zakon o negiranju genocida u Francuskoj, gdje živi oko pet miliona muslimana, jasno pokazuje da su rasizam, diskriminacija i islamofobija dostigli opasne dimenzije u Francuskoj i Evropi", rekao je turski premijer na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Erdogan je pozvao Francusku da preispita svoju prošlost, ocijenivši da je Francuska počinila genocid u Alžiru 1945. godine, kada je, kako kaže, masakrirano 15 odsto alžirskog stanovništva. "Riječ je o genocidu", tvrdi Erdogan.

On je poručio Sarkozyju da, ukoliko on ne zna da li je u Alžiru bio genocid, može da pita svog oca Pala Sarkozyja koji je bio legionar u Alžiru 40-tih godina.

"Siguran sam da Pal Sarkozy ima mnogo toga da ispriča svom sinu o masakru koji su Francuzi počinili u Alžiru", dodao je turski premijer.

Francuska nacionalna skupština jučer je izglasala prijedlog zakona kojim se kaznom od godinu dana zatvora i novčanom kaznom sankcioniše negiranje genocida nad Jermenima 1915-1917. godine, što je prouzrokovalo nezadovoljstvo Ankare.