Svijet
0

Erdogan: Francuski zakon je diskriminatorski i rasistički

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Tekst zakona koji je u ponedjeljak navečer izglasan u francuskom Senatu i koji kažnjava negiranje genocida nad Armencima za vrijeme Osmanskog carstva "otvoreno je diskriminatorski" i "rasistički", izjavio je u utorak turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

"Prijedlog zakona koji je Francuska usvojila diskriminatorski je i rasistički", kazao je on u parlamentu pred poslanicima Stranke pravde i razvoja (AKP).

Erdogan je kazao da je taj zakon "potpuno ništavan i bez vrijednosti" za Tursku i potvrdio da će njegova zemlja uvesti sankcije Francuskoj.

"Objavit ćemo naš akcioni plan u funkciji razvoja stvari u vezi s tim pitanjem", upozorio je on i dodao da je "Turska još u fazi strpljenja", javio je AFP.

Za negiranje turskog genocida nad Armencima predviđena je jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura.

Zakon je u Senatu usvojen u ponedjeljak navečer sa 127 glasova za i 86 protiv, čime je završen postupak u francuskom parlamentu, jer je donji dom, Nacionalna skupština, zakon prihvatio u decembru.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ima 15 dana da proglasi zakon.

Šef turske vlade, koji je u svom govoru upotrijebio umjereniji ton prema Parizu nego što se očekivalo, izrazio je nadu da će Francuska "popraviti svoju grešku".