Svijet
0

Pariz poziva Ankaru da bude hladnokrvna

SRNA
Alain Juppe
Alain Juppe
Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe pozvao je danas Tursku da bude uzdržana nakon što je francuski parlamnet sinoć glasao za zakon o kažnjavanju negiranja genocida nad armenskim narodom, napominjući da pruža ruku ovoj velikoj ekonomskoj sili.

"Želio bih da pozovem naše turske prijatelje da budu hladnokrvni i pružam ruku ovoj velikoj zemlji, ekonomskoj i političkoj sili", izjavio je Juppe.

On je dodao da Francuska želi da ima dobre odnose sa Turskom i izrazio uvjerenje da će nakon ovog, pomalo pretjeranog  talasa nezadovoljstva, Pariz ipak  imati konstruktivne odnose sa Ankarom.

Juppe je rekao da pruža ruku i da se nada da će jednog dana biti prihvaćena. 

On je takođe pozvao Tursku da bude uzdržana.

"Mnoga francuska preduzeća posluju u Turskoj. Imamo veoma važne trgovinske i ekonomske odnose. Nama je potrebna Turska, a mi smo potrebni Turskoj, dakle smatram da će realizam prevladati strast", naglasio je ministar.

Alain Juppe je takođe podsjetio da on kao ministar vanjskih poslova ocjenjuje da je ovaj zakon neadekvatan, ali je odbio da dalje komentariše.
Francuski Senat usvojio je sinoć zakon koji predviđa da je negiranje genocida nad Armenima u Turskoj od 1915. do 1917. godine krivično djelo. 

Za zakon je glasalo 127 senatora, a 86 je bilo protiv.

Ovim propisom predviđena je kazna do godinu dana zatvora i 45.000 eura za bilo koga u Francuskoj koji poriče da je 1915. godine izvršen genocid nad Armenima na prostorima današnje Turske.

U Ankari to uporno osparavaju, dok Armeni tvrde da je tada smišljeno ubijeno 1,5 miliona pripadnika tog naroda.

Pošto je isti tekst zakona već usvojio donji dom parlamenta prošlog mjeseca, ostalo je još da ga potpiše predsjednik Nicolas Sarkozy da bi stupio na snagu.