Svijet
0

Erdogan pozdravio blokiranje zakona o negiranju genocida

SRNA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan pozdravio je inicijativu francuskih senatora koji su zatražili od Ustavnog suda da blokira stupanje na snagu spornog zakona prema kojem se negiranje genocida na Armenima u nekadašnjoj Osmanskoj imperiji tretira kao krivično djelo.

"To je potez koji je u skladu s onim što je Francuska. Nadam se da će Ustavni sud učiniti ono što je neophodno", izjavio je Erdogan novinarima, a prenosi novinska agencija Anadolija.

Erdogan je rekao da želi da se od srca zahvali u svoje i u ime turskog naroda francuskim senatorima i poslanicima koji su  protiv ovog zakona. 

Predsjednik Turske Abdullah Gul rekao je da je od početka parlamentarnog procesa u Francuskoj za usvajanje ovog teksta smatrao da neće biti usvojen tekst koji "baca takvu sjenku" na njihovu zemlju. "Sada mislim da će Ustavni sud donijeti dobru odluku", izjavio je Gul.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je takođe pozdravio ovaj korak francuskih senatora. "Ovim potezom francuski parlamentarci  odbranili su vrijednosti koje zastupaju", naveo je Davutoglu. 

Nakon što je krajem prošle godine francuska Nacionalna skupština glasala za zakon Turska je suspendovala političku i vojnu saradnju sa Francuskom. Nakon glasanja u Senatu Ankara je obećala nove represalije ukoliko francuski predsjednik potpiše usvajanje zakona.

Više od 70 senatora potpisalo je zahtjev Ustavnom sudu da ocijeni da li taj propis ugrožava ustavom zagarantovane slobode građana. Za održavanje rasprave pred sudom dovoljan je zahtjev 60 poslanika francuskog parlamenta.