Sirija
65

Erdogan: Assad neće još dugo vladati

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, poručio je prilikom današnje posjete Gaziantepu, gradu u blizini sirijske granice u kojem boravi veliki broj izbjeglica, kako sirijski predsjednik Bashar al-Assad neće još dugo ostati na vlasti, javio je novinar agencije Anadolija.

"Sirijski narod se bori protiv jedne velike nepravde. Oni se bore protiv diktatora da dobiju prava koja im je on oduzeo", kazao je Erdogan u obraćanju okupljenima koji su došli da ga pozdrave.

On je poručio da se ne može dovoljno zahvaliti građanima Gaziantepa koji su primili i udomaćili na hiljade sirijskih izbjeglica.

"Kada ih je diktator otjerao iz njihovih domova, vi ste ih primili. Uradili ste ono što dolikuje našem narodu. Čestitam vam na takvom ponašanju", izjavio je Erdogan.

"Jučer, sirijski zvaničnik je dao izjavu medijima i u toj izjavi, svoje građane je nazvao teroristima. On je predstavnik vlasti koje imaju takvo shvatanje, a vrše teror nad nedužnim narodom. Sirijski narod se opire i buni se protiv toga. Sirijci su željni mira i slobode. One koje imaju takve želje, nazvati teroristima, postupak je bez ikakvog logičnog objašnjenja. Zato je sirijski režim proklet. Ali nemojte se brinuti jer nepravdom se ne može daleko stići. Za Sirijce pobjeda je blizu, ja to vidim. Preko 60.000 Sirijaca je ubijeno a više od 600.000 je u izbjeglištvu. Zar je moguće da Assad misli da će uspjeti na ovaj način? Otići će on, siguran sam", rekao je turski premijer.