Nakon 60.000 mrtvih
2

Davutoglu: Nemoguće je da Assad ostane na čelu Sirije

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je danas kako poslije 60 hiljada ubijenih u Siriji, kao i ogromnog razaranja, nije moguće da predsjednik Bashar al-Assad ostane na čelu te zemlje.

Davtoglu je to rekao nakon što se Assad danas obratio naciji i ponudio plan za rješenje sukoba u toj zemlji.

Inače, visoki turski zvaničnik govorio je danas na konferenciji za novinare povodom 5. Konferencije turskih ambasadora u Izmiru.

Turski šef diplomatije je ocijenio da Assad samo nastavlja s praznim obraćanjima te podsjetio da je čitav demokratski svijet priznao sirijsku opoziciju.

"Moram istaknuti da je očigledno da Assad nije svjestan svojih odgovornosti na Bliskom istoku i opravdanih zahtjeva tamošnjih naroda. Isto tako nije svjestan odgovornosti za rušenje svoje zemlje u posljednje dvije godine", tvrdi Davutoglu.

Ministar Davutoglu smatra da sirijski predsjednik ne govori kako bi udovoljio narodu, upozorivši ga kako ne treba svoju odgovornost prenositi na strane sile.

"Da li su vanjske sile dovele sirijske gradove u takvo stanje da su ličili na gradove nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Može li se objasniti današnja slika Halepa i Homsa?! Koja vlast može bombardirati svoje gradove i narod? Assadovo ograđivanje od odgovornosti za ove događaje je pogrešno", istakao je Davutoglu.

Vezano za Assadovu mirovnu ponudu, turski ministar je pojasnio da je slična ponuda bila predložena i tokom njihovog sastanka prije dvije godine.

No, prema riječima Davutoglua, zbog posljednjih dešavanja u Siriji, Assad je izgubio povjerenje.

"Ono što on govori danas i što je govorio prije dvije godine isto je. Ali, situacija se danas uveliko promijenila u odnosu na prije dvije godine. Tada je broj poginulih bio između tri i pet hiljada, dok danas u Siriji imamo oko 60 hiljada poginulih! Zbog toga je nemoguće da Assad sa svojim praznim obećanjima održi vodstvo u ovoj zemlji" rekao je šef turske diplomatije.

Ministar Davutoglu je također istakao da je potrebno da Assad uspostavi dijalog s predstavnicima svog naroda.