Omogućava nastavak represije
8

State Department pozvao Assada da ode s vlasti

FENA
Victoria Nuland (Foto: AFP)
Victoria Nuland (Foto: AFP)
Američki State Department odbacio je nedjeljni govor sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kao beznačajan pokušaj da zadrži vlast u svojoj zemlji i zatražio od sirijskog čelnika da odstupi s vlasti.

"Assadov govor još je jedan pokušaj režima da zadrži vlast i ne čini ništa za cilj sirijskog naroda da ostvari političku tranziciju", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"Njegova je inicijativa bez temelja u stvarnosti, potkopava napore zajedničkog posebnog predstavnika Lahdara Brahimija i samo bi omogućila režimu da nastavi svoju krvavu represiju nad sirijskim narodom", dodala je Nuland i ponovila poziv SAD-a Assadu da odstupi s položaja.

Bashar al-Assad predstavio je u nedjelju ono što je nazvao novom inicijativom za okončanje rata u Siriji ali su to njegovi protivnici odbacili kao nastojanje da ostane na vlasti.

Assad je pred oduševljenim pristašama u prepunoj Operi u Damasku održao svoj prvi takav govor od juna. On je pozvao na nacionalnu mobilizaciju u "ratu koji brani zemlju" proglašavajući pobunjenike koji se bore protiv njega za teroriste i strane agente s kojima je nemoguće pregovarati.

Njegova nova inicijativa, uključujući i konferenciju za pomirbu koja bi isključivala "one koji su izdali Siriju", nije sadržavala nikakve ustupke i izgleda kao ponavljanje prijedloga koje protivnici odbacuju otkako je ustanak počeo prije skoro dvije godine.

Predsjednik Sirije u obraćanju naciji opoziciju je nazvao zapadnim marionetama, optužujući ih da građanima kradu žito, a djeci ne daju ići u školu. Iznio je i svoj mirovni plan.

Nazvao ih je "neprijateljima Boga i zapadnim marionetama" insistirajući da nema namjeru pregovarati s "teroristima".

Optužio ih je da običnim građanima kradu žito, da im isključuju struju, otimaju lijekove, a djeci ne daju ići u školu.

Sve je Sirijce pozvao da stanu u odbranu države, a za opoziciju je ustvrdio kako ne vodi nikakvu revoluciju.

"Za revoluciju su potrebni intelektualci i ona treba biti zasnovana na nekoj ideji. Revoluciji je potreban vođa. Pitam vas, ko je vođa ove revolucije", rekao je aludirajući na razjedinjenost opozicije.

Asad tokom govora ni u jednom trenutku nije spomenuo mogućnost povlačenja s mjesta šefa države.

Prema najnovijim procjenama Ujedinjenih naroda, u sirijskom je građanskom ratu, koji je počeo u martu 2011. godine, dosad poginulo najmanje 60.000 osoba.

Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi već mjesecima pokušava progurati plan predstavljen prošle godine na jednoj konferenciji u Ženevi, prema kojemu bi konflikt u Siriji završio formiranjem prelazne vlade. No, pobunjenici nisu pretjerano skloni tom planu, s obzirom da se u njemu ne navodi kakva bi bila Asadova uloga u tom prelaznom periodu. Oni, naime, insistiraju na Asadovom silasku s vlasti.

U međuvremenu, borbe se i dalje nemilice nastavljaju, a broj žrtava raste. Asad je u nedavnom intervjuu za jednu rusku televiziju izjavio da će "umrijeti u Siriji".