Ekonomska kriza: Dolazi red i na Francusku?

S
SRNA
18.11.2011. u 10:30
0
4
Ekonomska kriza: Dolazi red i na Francusku?
0
Ekonomska kriza: Dolazi red i na Francusku?
Na financijskim tržištima razmatra se nova negativna prognoza za situaciju u Evropi - predviđa se moguća dužnička kriza u Francuskoj, a stručnjaci smatraju da je situacija u ovoj zemlji gora nego u drugim državama eurozone sa najvišim finansijskim rejtingom AAA.
Njemačka banka Berenberg i analitički centar Lisabonski savjet objavili su istraživanje Euro plus Monitor 2011 prema kom je u ukupnom rejtingu zemalja eurozone Francuska zauzela 13. mjesto od 17 mogućih, prestigavši samo Italiju, Portugaliju, Kipar i Grčku.

Ovako mračna prognoza izazvala je različite reakcije analitičara. Mnogi ovaj rejting ipak smatraju - nekorektnim.

Tek što je Grčka započela mučne reforme, samo što se promijenila vlada u Italiji, u centru pažnje se našla Francuska. Prošle nedjelje su neke specijalizovane agencije, navodno pogrešno, saopštile da je Pariz lišen najvišeg kreditnog rejtinga.

Vijest je odmah demantovana, ali se čini da može postati aktuelna u bliskoj budućnosti - navodi Glas Rusije.

Prihodi od desetogodišnjih francuskih dužničkih papira dostigli su nivo od 3,63 post - to je više nego duplo od onoga što Njemačka plaća za svoje dugove.

Ovakvog nesklada u prihodima njemačkih i francuskih bondova nije bilo u cijeloj historiji eura.

Ipak, za sada stanje francuske ekonomije izgleda bolje nego kod južnih susjeda. U trećem kvartalu BDP zemlje je porastao za 0,4 posto, dok je u drugom zabilježen pad od 0,1 posto.

Prema zahtjevu EU i MMF, Španija, Grčka, Italija, Portugal i Irska započeli su bolne reforme i smanjenje troškova, a Pariz ne žuri da to učini. Osim toga, u bilansu francuskih banaka opšta prognoza situacije francuske ekonomije je negativna.

Evropska komisija očekuje porast od 0,6 posto, dok su analitičari investicionih banaka veći pesimisti - ukupno 0,5 posto.

I u najjačoj zemlji Evrope, Njemačkoj, riješili su da preduzmu mjere opreza. Vladajući Kršćansko-demokratski savez tako poziva da se izmjeni Lisabonski sporazum i da se u njega unesu ispravke koje će zemljama omogućiti da dobrovoljno napuštaju eurozonu ostajući u EU.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: