{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snižen kreditni rejting za devet zemalja eurozone

F
14.1.2012. u 08:48
0
58
Snižen kreditni rejting za devet zemalja eurozone
0
Snižen kreditni rejting za devet zemalja eurozone
Agencija Standard & Poor's snizila je rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španiji, Portugalu i Kipru. Tako je došlo do svojevrsnog petka 13. za kreditni status zemalja eurozone, suočene s teškom dužničkom krizom, nakon što je u petak navečer ovo Standard & Poor' objavila na svojim internetskim stranicama.
Američka kreditna agencija objavila je u petak reviziju kreditnih rejtinga 16 od 17 zemalja eurozone, odnosno sviju osim Grčke, čiji je rejting od prije u statusu "smeća". Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suočiti s još jednim sniženjem.

U austrijskom slučaju takva je odluka donijeta zbog "ranjivosti austrijskog bankarskog sektora" koji je jako involviran u zemlje istočne Evrope i u Mađarskoj, državama teško pogođenim finansijskom krizom. Francuska je negativnu prognozu dobila zbog "pogoršanja političkih, financijskih i monetarnih pokazatelja" u eurozoni s kojima je ta zemlja blisko povezana. Francuskoj je kreditni rejting snižen prvi put od 1975. godine.

"To nije dobra vijest, ali nije ni katastrofa", rekao je francuski ministar finansija Francois Baroin. Maksimalan kreditni rejting zadržale su Njemačka, Nizozemska, Finska i Luksemburg. Međutim, Njemačka je jedina dobila takvu ocjenu uz stabilnu perspektivu, dok je za ostale tri zemlje ona negativna. Za jedn novo još su sniženi rejtinzi Sloveniji (na A+), Slovačkoj (na A) i Malti (na A-). Slovenija i Malta dobile su uz to i negativnu prognozu, dok je Slovačka zadržala stabilnu.

Španiji je kreditni rejting snižen za dva nivoa s AA na A i uz negativnu prognozu, odnosno s 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen ako vlada ne provede reforme na tržištu rada. Italiji je rejting također snižen za dva nivoa, s A na BBB+, s negativnom perspektivom i 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen.

Kipru je kreditni rejting snižen na BB+, odnosno na spekulativni nivo, uz negativnu prognozu. Portugalu je snižen na BB, također na spekulativni nivo i uz negativnu prognozu. Belgija (AA), Estonija (AA-) i Irska (BBB+) zadržale su u ovoj reviziji postojeće rejtinge, ali sve uz negativnu perspektivu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: