{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agencija Standard&Poor's proziva čelnike EU za neuspjeh

F
15.1.2012. u 15:44
0
0
Agencija Standard&Poor's proziva čelnike EU za neuspjeh
0
Agencija Standard&Poor's proziva čelnike EU za neuspjeh
Bonitetna agencija Standard&Poor's, koja je u petak snizila kreditni rejting za devet zemalja članica eurozone, izravno je prozvala čelnike eurozone za dosadašnje neuspjele pokušaje rješavanja dužničke krize.
"Političko okruženje u eurozoni nije bilo na visini izazova koje donosi kriza. Učinkovitost, stabilnost i predvidljivost politike i evropskih instititucija nisu čvrsti koliko bi trebali biti", istaknuli su iz agencije Standard&Poor's (SP).

SP se posebno okomio na politiku koja je glavni naglasak u rješavanju krize stavila na politiku štednje i proračunske rezove, prenose agencije.

"Proces reformi koji se jedino zasniva na politici proračunske štednje nosi sa sobom rizik samouništenja", ocjenjuje bonitetna agencija, dodajući da su se "mjere, dosad poduzete u rješavanju dužničke krize, pokazale nedovoljnim".

Standard&Poor's je u petak snizila kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru.

Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suočiti s još jednim sniženjem.

Konkretni učinci snižavanja kreditnog rejtinga za Francusku mogli bi se vidjeti u četvrtak kada francuska vlada namjerava izdati obveznice u visini između 7,5 i 9,5 milijardi eura.

Odluka SP-a stavlja pod dodatni pritisak čelnike Evropske unije koji će se okupiti na summitu 30. januara. Očekuje se da će tada biti prihvaćen novi međuvladin o ugovor o fiskalnoj uniji, kojim se jača proračunska disciplina.

Ugovor bi načelno trebao biti prihvaćen na pomenutom summitu, ali ne i potpisan. Potpisivanje se očekuje na summitu početkom marta.

Osim fiskalnog pakta, čelnici će možda morati rješavati i neke hitnije zadaće, poput mogućnosti bankrota Grčke, čiji pregovori s privatnim vjerovnicima o otpisu dugova ne napreduju dobro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: