Novi pad eura
0

Zemlje eurozone upozorene na mogući pad kreditnog rejtinga

Sarajevo-x.com
Nicolas Sarkozy i Angela Merkel (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy i Angela Merkel (Foto: AFP)
Agencija za procjenu kreditnog rejtinga Standard and Poor's stavila je gotovo cijelu eurozonu, uključujući Njemačku i Francusku, na "kreditni monitoring" zbog straha od utjecaja dužničke krize.

Ovaj potez znači da bi i u šest zemalja s najvišim kreditnim rejtingom on mogao pasti, s vjerovatnoćom od 50 posto. Vijest je došla kao iznenađenje investitorima, što se odmah osjetilo i na berzama.

Francuska i Njemačka već otprije zagovaraju određene promjene u EU kako bi njene članice iznije krizu. Istaknuto je pritom da bi svih 17 članica eurozone trebale uraditi veće provjere svojih budžeta te snositi sankcije dođe li do deficita. Novi sporazum kojim će takav stav biti ozvaničen trebao bi biti donijet do marta iduće godine.

Analitičari kažu da potez agencije S&P odražava nesigurnost u vezi s tim šta će se dogoditi u većim zemljama eurozone, poput Italije, te su složni u tome da postoji veliki rizik od recesije, prenosi BBC.

Samo dvije zemlje nisu obuhvaćene ocjenom S&P-a, Kipar i Grčka, koja je nedavno dobila milijarde eura pomoći i čiji je kreditni rejting vraćen s teškom mukom i mimo vlastite zasluge. No, ovakva ocjena S&P-a već je dovela i do pada eura od 0,5 posto.