Ugrožen morski život
188

Ekološka katastrofa: Prepolovio se teretni brod iz kojeg ističu tone nafte kod Mauricijusa

Dž. L.
(Foto: EPA-EFE)
Teretni brod koji se nasukao na koralni greben kod Mauricijusa, i i iz kojeg već danima ističu tone nafte, sada se prepolovio, javili su sigurnosni zvaničnici.

Japanski brod MV Wakashio nasukao se u bliziini Pointe d'Esnyja krajem jula, a od prošle sedmice ispušta naftu u netaknutu lagunu Indijskog okeana. Brod je presječen napola od jučer u 16:30 sati, prema lokalnom vremenu, javlja CNN.

U toku je masovna akcija čišćenja okeana u koju su uključene hiljade lokalnih volontera. Međutim, pukotina na trupu broda proširila se početkom ove sedmice, što je pogoršalo situaciju. Volonteri pokušavaju napraviti prolaze kojima bi naftu usmjerili što dalje od ostrva.

Aktivisti Grinpisa upozorili su da je ovo isticanje nafte najgora ekološka kriza u historiji Mauricijusa. Curenje nafte ugrozilo je cjelokupan morski život u Indijskom okeanu.

Pretpostavlja se da je iz spremnika na naftu ove sedmice u okean isteklo oko 1.180 tona nafte, od čega su volonteri uspjeli ručno izvući oko 460 tona iz mora. Brod je prevozio oko 3.800 tona loživog ulja sa vrlo malo sumpora, te 200 tona dizela.

Premijer Mauricijusa Pravind Jugnauth proglasio je vanredno stanje u ovom okruženju.