Svijet
3

EgyptAir: Nastavlja se potraga za crnom kutijom, u pomoć stiže francuski brod

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski brod specijalizovan za traženje olupina u moru priključit će se u potragu za crnom kutijom aviona kompanije EgyptAir koji se prošle sedmice srušio u Sredozemno more.

Šef egipatske službe za istragu avionskih nesreća, Iman Mogadam, naveo je da je u pitanju brod francuske kompanije "Al Samar", dodajući da su pregovori u toku i s drugom firmom koja bi pomogla u istrazi.

Tim egipatskih istražitelja je dobio snimke s radara i audio zapise iz Grčke s detaljima o putanji aviona i posljednjim razgovorom pilota i grčke kontrole leta, kazao je Mogadam. Avion EgyptAira sa 66 putnika i deset članova posade, koji je letio na liniji Pariz-Kairo, srušio se prošlog četvrtka u Mediteran. Među putnicima i članovima posade u Airbusu A320, bilo je 30 Egipćana i 15 državljana Francuske.

Do sada je pronađena olupina aviona i dijelovi tijela putnika. Predsjednik EgyptAira Safwat Musallam rekao je da su francuske i italijanske kompanije spremne izvršiti pretraga na dubini od 3.000 metara. Neimenovani izvor je rekao da će se troškovi ugovora dijeliti između Francuske i Egipta.

Pomorski stručnjaci za pretraživanje ističu da akustički hidrofoni moraju ići na dubine do 2.000 metara, kako bi pokupili signale. Ovakav način pretraživanja je korišten i za pronalazak aviona Malezija Airlines na letu MH370. Američka mornarica je također ponudila pomoć.