Svijet
2

Pronađena crna kutija aviona EgyptAir

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Pronađena je crna kutija aviona EgyptAir koji se prošlog mjeseca srušio sa 66 putnika i članova posade, potvrdili su za BBC francuski istražitelji.

Signale iz crne kutije u Sredozemnom moru otkrio je francuski brod Laplace. Prethodno su egipatski zvaničnici objavili da je francuski brod primio signale iz dubina Mediterana i da se pretpostavlja da dolaze od jedne od "crnih kutija".

Egipatski istražni komitet je naveo da je potraga za "crnim kutijama" intenzivirana i da se očekuje da će se krajem sedmice još jedan brod priključiti potrazi, prenosi BBC.

Bilo je 66 ljudi na u avionu kada se Airbus A320 srušio 19. maja dok je letio iz Pariza u Kairo. Potraga za olupinama aviona sužena je na oblast od pet kilometara. On je nestao s grčkog i egipatskog radara, kada je prema svemu sudeći poslao poziv u pomoć.

Francuska mornarica čeka dolazak drugog broda koji je opremljen za snimanje slika i preuzimanje predmeta iz mora. I dalje ostaje misterija šta je izazvalo pad aviona, dok se ne analiziraju signali iz crne kutije.

Crna kutija emitira signale 30 dana nakon nesreće. Na letu MS804 bilo je 30 Egipćana, 15 francuskih državljana, dva Iračana, dva Kanađanina i građani iz Alžira, Belgije, Velike Britanije, Čada, Portugala, Saudijske Arabije i Sudana.