Svijet
1

EgyptAir: Na osnovu SOS signala upućenih iz aviona potraga sužena na pet kilometara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Potraga za ostacima aviona EgyptAir koji se prošle sedmice srušio u Mediteran nedaleko od grada Aleksandrije pri čemu je poginulo 66 putnika i članova posade, sužena je na zonu od pet kilometara na osnovu SOS signala upućenog iz aviona.

To je izjavio šef egipatske službe za istragu avionskih nesreća kapetan Ayman el Mokadem, dodavši da je Airbus proslijedio egipatskim vlastima informaciju o lokatoru predajnika za SOS signal iz srušenog aviona (ELT).

Neimenovani zvaničnik iz egipatskog istražnog tima razjasnio je danas da informacija o signalu datira od dana nesreće 19. maja i da novi signal nije pronađen.

Crna kutija, međutim, još nije pronađena, a Egipat je angažovao dvije strane kompanije koje bi mogle da pomognu u njihovom lociranju.

Podsjećamo, prije tri dana pronađeni su dijelovi tijela koji ukazuju na to da je u avionu došlo do eksplozije usljed čega je pao, izjavio je egipatski stručnjak za forenziku. U potragu za olupinom aviona i crnom kutijom uključila se i francuska mornarica.

Brod dug 80 metara isplovio je iz Tulona i opremljen je sonarom ili podvodnim električnim lokatorom koji može detektovati zvuke na podvodnim lokacijama, što će omogućiti pronalaženje uređaja sa snimcima glasova iz kokpita nastalih tokom leta.