Glas naroda
12

Dvije godine poslije: Je li Arapsko proljeće išta promijenilo?

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tunižani, koji već imaju problema sa radikalnim islamistima, dvije godine nakon Arapskog proljeća sa zaprepaštenjem posmatraju političku i ekonomsku paralizu koja prijeti njihovoj zemlji, a koja je već zahvatila većinu regije.

U gradu Sidi Bouzid, u kojem se 17. decembra 2010. godine spalio Mohamed Bouazizi, čime je i započela revolucija u ovoj zemlji, se planira proslava i obilježavanje godišnjice tog događaja.

Međutim, zbog političke podijeljenosti u ovoj zemlji, dio komiteta zaduženog za organizovanje proslave je dao otkaz zbog toga što vladajuća islamistička stranka Ennahda povlači sve konce. Sada se na taj dan očekuje organizovanje masovnih javnih protesta opozicionih aktivista, koji su ljuti na vladu koja još nije uradila ništa da poboljša razvoj ekonomije i životne uslove stanovništva.

Stanovnici kažu da se od svrgavanja diktatora Zine el-Abidine Ben Alija ništa nije promijenilo.

"O kakvoj revoluciji pričate? Ovdje se ništa nije promijenilo", kaže ulični prodavač Ezzedine Nasri.

Vlada od oktobra 2011. godine bezuspješno pokušava pokrenuti ekonomiju u ovoj zemlji, a optužuju ih i za nesankcionisanje kriminalnih djela koja čine članovi islamističkog selefijskog pokreta. Također je napravljen i mali pomak u pisanju novog ustava Tunisa, kao i novih izbornih zakona.

Što se tiče drugih zemalja regije, u Egiptu trenutno vlada kriza i svakodnevno se organizuju protesti na ulicama Kaira. Ovog vikenda bi se trebao održati i referendum o novom ustavu, koji opozicija želi zaustaviti pod svaku cijenu. U neredima je do sada poginulo osam osoba, a više od 600 je povrijeđeno.

U Libiji je situacija nešto bolja. Libijska ekonomija se brzo oporavila. Međutim, zemlja je puna naoružanja, a ekstremističke grupe predstavljaju veliku prijetnju za sve građane.