Bježao od policije
46

Državljanin Srbije autom punim migranata udario u kuću u Mađarskoj, sedam osoba poginulo

M. G.
Sedam osoba je poginulo, a četiri su povrijeđene kada je kasno u ponedjeljak automobil srbijanskih registarskih oznaka, koji je bio pun migranata, udario u kuću u Mađarskoj, nakon što je vozač odbio da stane radi provjere.

Vozač je vidio da policija provjerava automobile u selu Morahalom u blizini granice sa Srbijom i pokušao je da ih izbjegne jureći, saopćila je policija u utorak agenciji MTI.

Automobil, u kojem je bilo 10 migranata i koji je krenuo prema gradu Segedinu, potom je udario u kuću i prevrnuo se.

Foto: Police.hu
Foto: Police.hu

Policija je saopćila da je vozač, koji je također povrijeđen, zadržan i protiv njega će biti pokrenut postupak zbog trgovine ljudima i izazivanja nesreće sa smrtnim ishodom.

Nesreća se dogodila u blizini granice Mađarske sa Srbijom. Vlada premijera Viktora Orbana podigla je ogradu 2015. godine na vrhuncu migrantske krize, kada je stotine hiljada ljudi prešlo prema Zapadnoj Evropi.

Foto: Police.hu
Foto: Police.hu

Orbanov tvrdolinijski antiimigracijski stav pomogao je njegovoj konzervativnoj stranci Fides da dobije reizbor 2018. Prošle sedmice je 2.419 migranata zaustavljeno na granicama Mađarske, pokazuju podaci koje je objavila policija.